dilluns, 21 de maig del 2007

Renata i les teories del llenguatge.

LES TEORIES DEL LLENGUATGE

En cadascun del textos es veu reflexada una d’aquestes dues teories del llengustge.

AGUSTINIANA; a cada paraula li correspon un concepte.

WITTGENSTENIANA; la paraula depén del contexte.

El primer text “con el corazón el la mano” esta lligat a la teoria bigustiniana.

La parella d’enamorats, mentre son amics, no li dona importancia a la sinceritat, prefereixen dir-se minimentides que els permeten seguir com a bons amics, Pero en el moment en que començen a eixir decideixen dir-se sempre la veritat absoluta i aixo fa que acaben tirant-se a sobre tots els defectes i renyint per una ximpleria.

Aixo demostra que la paraula veritat, o be sinceritat a tingut significats diferents segons el contexte. En el contexte d’amistat era una veritata a mitges amb mentides piadoses pero en el context amoros era una veritat absoluta.

Un cas prou comu de la teoria bigustiniana es la paraula banc. Banc pot tenir molts significats. Banc de peixos, de diners, per a seure…pero depenent del context entenem a qiuin dels significats ens referim. Si jo dic anire al banc a treure diners thotom enten perfectament a quin banc m’he referit.

El segon text “El nombre de la rosa” es referix a la teoria agustiniana. El narrador que parla nombra cada concepta amb una paraula que esta lligada a ell siga quin siga el context, es a dir, a cada paraula li correspon un concepte. Per exemple quan parla de una ovella diu que el seu nom es ovis perque des dels temps primitius s’utilitza en sacrificis rituals. Aquesta teoria abarca qualsevol paraula que siga impossible de confondre encara que no estiga definit el context. Si jo dic ‘motxilla’ tot el mon sap a que hem referesc sense necessitat d’especificar; ‘motxilla on porte els llibres’. També es veritat que cada persona pensara en una motxilla diferent, pero aixó ja es un altre tema de subjectivitat.

La cosa es que encara que la motxilla que imagina cada persona no siga igual totes es referixen al mateix.

Gracies als exemples d’aquests textos resulta molt mes facil reconeixer i entendre les teories del llenguatge.